Stanowisko w sprawie planowanych zwolnień pracowników niepedagogicznych w łódzkich placówkach oświatowych

Zarząd Okręgu Łódzkiego Lewicy Razem wyraża stanowczy sprzeciw w sprawie planowanej przez Miasto redukcji etatów pracowników administracji i obsługi w łódzkiej oświacie.

Zdajemy sobie sprawę z niewystarczających subwencji oświatowych przekazywanych przez rząd Prawa i Sprawiedliwości, ale szukanie oszczędności w szkołach jest decyzją absolutnie niezrozumiałą w kontekście obecnych obostrzeń i trwającej pandemii COVID, która nakłada na placówki publiczne szereg dodatkowych obowiązków i zadań związanych z przestrzeganiem higieny. Ich realizacja jest niemożliwa bez wsparcia i zaangażowania pracowników administracji i obsługi, którzy poza swoimi dotychczasowymi obowiązkami, zajmują się także tymi dodatkowymi zadaniami wprowadzanymi zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia, Sanepidu, GIS i innych instytucji.

Zwalnianie pracowników sfery publicznej w czasie pandemii, kiedy ogromna liczba ludzi traci pracę, jest złym rozwiązaniem. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że działy administracji i obsługi w szkołach są mocno sfeminizowane, więc ta redukcja etatów uderzy przede wszystkim w kobiety. Lewica Razem stoi na straży ochrony praw osób najsłabszych na rynku pracy, dlatego nie zgadzamy się na proponowane przez Urząd Miasta Łodzi oszczędności w oświacie, która i bez tego jest już dramatycznie niedofinansowana. Oczekujemy wycofania się z tej niebezpiecznej i szkodliwej propozycji.