Odebrać tytuł Polańskiemu!

W środę, 25 listopada, organizowaliśmy konferencję prasową poświęconą odebraniu tytułu Honorowego Obywatela Miasta Łodzi Romanowi Polańskiemu — reżyserowi, który stał się niechlubnym symbolem przemocy wobec kobiet i nadal nie odpowiedział w pełni przed wymiarem sprawiedliwości za przestępstwa seksualne. Petycję w tej sprawie złożyliśmy w Urzędzie Miasta Łodzi, kierując ją do Prezydent Hanny Zdanowskiej oraz Przewodniczącego Rady Miejskiej Marcina Gołaszewskiego.

Jest to również jedno z naszych pierwszych działań w ramach rozpoczynającej się 25 listopada kampanii „16 dni przeciw przemocy ze względu na płeć”. Stawiamy sprawę jasno — zero tolerancji dla przemocy. Nie ma dla nas znaczenia, czy sprawcą jest duchowny, aktor lub sławny reżyser — każdego należy sprawiedliwe ukarać i żaden nie zasługuje na zaszczytny tytuł jakim jest niewątpliwie honorowe obywatelstwo. Romana Polańskiego wykluczyło już wiele instytucji kultury, w tym między innymi Amerykańska i Francuska Akademia Filmowa, uważamy więc, że najwyższy czas, aby Łódź zajęła podobne stanowisko.

Zainicjowaliśmy również akcję pisania listów do łódzkich radnych przez mieszkańców i mieszkanki miasta, którzy zgadzają się z naszym apelem, aby zdobyć większe poparcie dla petycji.

Udział w konferencji wzięli Martyna Urbańczyk z Rady Krajowej Razem, Michał Kwiatkowski i Rafał Grabski z Zarządu Okręgu, a także członkinie i członkowie partii oraz młodzieżówki.