Pikieta ws. konwencji antyprzemocowej

17 grudnia br. byliśmy wspólnie z Inicjatywą Polską, Łódzkimi Dziewuchami Dziewuchom, Partią Zieloni oraz Inicjatywą Feministyczna na pikiecie pod łódzką siedzibą PiS. Jesteśmy zdania, że obecna władza przekroczyła już wszelkie demokratyczne standardy, uchwalając ustawy na zamkniętym dla opozycji posiedzeniu, odbierając wolność mediom, wolność zgromadzeń publicznych czy planując wypowiedzenie konwencji antyprzemocowej.

Podczas pikiety głos zabrał także Mateusz Mirys z Zarządu Krajowego Razem:

PiS zakpił wczoraj z demokracji. Pogwałcono jedną z najważniejszych zasad demokracji parlamentarnej – jawność obrad Sejmu. Jeśli nie wiemy, czy budżet został przegłosowany legalnie, to nie wiemy, co z wypłatami dla pracowników budżetówki, co z wypłatami emerytur i zabezpieczeń socjalnych. PiS funduje Polakom i Polkom święta w lęku i niepewności co do tego, jak będzie wyglądać nasz kraj

Dziękujemy wszystkim za udział w pikiecie!

Kobiety do polityki! Poznajmy się, porozmawiajmy, działajmy – spotkanie

Brałaś udział w czarnym proteście, marszu, strajku kobiet? Leżą Ci na sercu prawa kobiet? Chcesz zrobić więcej w walce o te i inne prawa?

Dołącz do nas! Razem zrobimy jeszcze więcej!

#CzarnyProtest rozpoczęty przez partię Razem połączył miliony Polek i Polaków. Tysiące zebrały się pod Sejmem i na ulicach polskich miast. Walczyliśmy, walczymy i będziemy walczyć o prawa kobiet.

Jeśli dla Ciebie również są one priorytetem, jeśli martwią Cię zmiany zachodzące w Polsce, nie wahaj się – działaj.

Przyjdź na spotkanie z nami (dziewczynami!) do klubokawiarni Niebostan (Piotrkowska 17) 3 października o godz. 18.00

Porozmawiamy o tym co nas wkurza i jak to zmienić, i dlaczego warto się odzywać wtedy, kiedy nikt nas o nic nie pyta. Dowiesz się więcej o nas i będziesz mogła zdecydować, czy identyfikujesz się z naszymi celami. Jeśli tak – zapraszamy do Razem!

Partia Razem zrodziła się z przekonania, że inna polityka jest możliwa. Dla Razem prawa kobiet są jednym z podstawowych zagadnień. Pełne równouprawnienie nie tylko wpisaliśmy do programu, przede wszystkim codziennie wcielamy je w życie w naszej organizacji.

Spotkajmy się w dniu strajku kobiet, pokażmy że nam zależy. Pamiętajmy że tylko wspólnym działaniem możemy osiągnąć realne zmiany. Nic o nas bez nas!

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/295257280858352/

Continue reading →

#CzarnyProtest w Łodzi – nie dla barbarzyńskiej ustawy!

Ubierz się na czarno i przyjdź na pasaż Schillera w niedzielę, 25.09 o godz. 12.00. Zaprotestujmy razem przeciw barbarzyńskiej ustawie, odzierającej kobiety z godności i bezpieczeństwa!

Są nas tysiące. W ostatnich dniach pokazałyśmy i pokazaliśmy to na ulicach, w pracy, w szkołach, w internecie i pod Sejmem. W niedzielę zbierzemy się, żeby zamanifestować nasz sprzeciw w Łodzi.

W piątek posłowie zagłosowali, by okrutny projekt ustawy, zgodnie z którym kobiety mają być wtrącane do więzienia za przerwanie ciąży został skierowany do prac w komisjach.

To okrutne i nieludzkie prawo będzie zagrażało każdej z nas. Nie chcemy żyć w kraju, w którym przy łóżku ciężarnej kobiety czuwa policjant i prokurator, gdzie każde poronienie kończy się śledztwem, gdzie zgwałcone dziewczynki zmuszane są do rodzenia dzieci swoich gwałcicieli.

W niedzielę ubierzmy się na czarno. Każda z nas może symbolicznie zamanifestować sprzeciw – w domu, w pracy, na spacerze, w szkole, w internecie. Pokażmy, że nie godzimy się na odbieranie nam prawa do zdrowia, do bezpieczeństwa, do godności i szacunku. Pokażmy naszą siłę, nasz sprzeciw, naszą solidarność. Zrób sobie zdjęcie, dodaj do wydarzenia albo wrzuć do siebie na profil z hasztagiem #CzarnyProtest.

Nie zgadzajmy się na życie w strachu, na cierpienie i lęk. Nie zgadzajmy się na tortury zamiast opieki, zastraszanie zamiast wsparcia. Na odbieranie nam głosu, na decydowanie o nas wbrew naszym sumieniom. Dołącz do Czarnego Protestu. Nie chcą nas słuchać, niech nas zobaczą!

Dołącz do wydarzenia na Facebooku!

Continue reading →

Demonstracja przeciw zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej – podsumowanie

Partia RAZEM wraz łodziankami i łodzianami protestowała przed Urzędem Wojewódzkim przeciwko radykalnemu zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej. Ustawy, która chce zmusić kobiety do rodzenia dzieci gwałcicieli i chce je torturować państwowym przymusem do donoszenia zagrażającej życiu kobiety ciąży.

– Radykałowie z ław poselskich i ław kościelnych chcą, pod groźbą kary, narzucić kobietom obowiązek ryzykowania własnym zdrowiem i życiem w imię szowinistycznego przekonania o macierzyństwie. Ignorując głos matek, żon i sióstr chcą podejmować za nie decyzje, z którymi sami nigdy nie będą musieli się zmierzyć – mówi Anna Lidia Błaszczyk, koordynatorka protestu.

Partia RAZEM protestuje przeciwko barbarzyńskiemu prawu, które stawia prawa polskich kobiet w szeregu z najgorszymi przykładami światowego radykalizmu. Wykraczamy daleko poza standardy europejskie, wyprzedzając w fundamentalizmie nawet Iran czy Arabię Saudyjską. Uważamy, że każda decyzja o przerwaniu ciąży to kolejna tragiczna historia kobiety, która stanęła przed niewyobrażalnie trudną decyzją, często będąc bez wsparcia partnera, rodziny czy społeczności. Będziemy walczyć wspólnie z kobietami o opiekę lekarza, a nie prokuratora. O edukację seksualną, a nie turystykę aborcyjną. O godne warunki ciąży, a nie zagrażające zdrowiu podziemie aborcyjne. O godność, szacunek i wsparcie, a nie strach, groźbę i niewolę.

Dziękujemy Wam wszystkim za liczne przybycie!

Razem damy radę przeciwko antykobiecemu barbarzyństwu!

Zachęcamy do zapoznania się z relacjami z naszej demonstracji:

Dziennik Łódzki:

Gazeta Wyborcza:

Radio Łódź:

TVP Łódź:

Continue reading →

Demonstracje pod hasłem “Nie dla torturowania kobiet!”

Wieszak służy dziś do wieszania ubrań. Kiedyś zdesperowane i pozbawione praw kobiety sięgały po niego, aby przerwać ciążę. Nie pozwólmy, by te okrutne i barbarzyńskie czasy wróciły!

Posłowie chcą torturować polskie kobiety, skazywać je na więzienie, upokorzenie i komplikacje zdrowotne grożące śmiercią. Chcą uczynić z Polski kraj, gdzie kobieta, która poroni, jest przesłuchiwana przez prokuratora, a badania prenatalne są w praktyce nielegalne. Nie pozwólmy odebrać sobie godności!

Demonstracje odbędą się w wielu miastach w całej Polsce. W Łodzi zbieramy się pod Urzędem Wojewódzkim przy ulicy Piotrkowskiej 104 o godzinie 14:00.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku – https://www.facebook.com/events/629305593888367/

Zapraszamy!