Pikieta przeciwko spółce Centrum Dializa

19 sierpnia br. przedstawiciele i przedstawicielki łódzkiego okręgu Partii RAZEM wzięli udział w pikiecie pod szpitalem w Rawie Mazowieckiej przeciwko spółce Centrum Dializa sp. z o.o., która jest jego zarządcą. Haniebna historia działań tej firmy ciągnie się od Pszczyny i Białogardu aż do Rawy Mazowieckiej. Wszędzie scenariusz jest podobny – szpital jest oddawany  w ręce spółki lub jej wydzierżawiany. Następnie zaczynają się masowe zwolnienia, drastyczny spadek jakości usług, łamanie prawa pracy i przede wszystkim zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów.

Uważamy, że szpitale nie są folwarkiem, na którym można nabijać kieszenie nie licząc się ze zdrowiem pacjentów i prawami pracowników. W XXI wieku zasługujemy na opiekę zdrowotną z prawdziwego zdarzenia. Nie godzimy się na szpitale z tektury, będące miejscem wyzysku personelu i oszczędności na pacjentach. Placówki służby zdrowia nie mogą być tylko kolejną maszynką do mnożenia zysków prywatnych firm.

Służba zdrowia jest dla wszystkich – najpierw ludzie, potem zyski!

Continue reading →

Pikieta w obronie pielęgniarek z Rawy Mazowieckiej

23 czerwca członkowie Łódzkiego Okręgu Partii RAZEM wraz mieszkańcami Rawy Mazowieckiej pikietowali przed siedzibą miejscowego Starostwa Powiatowego, gdzie odbywała się sesja Rady Powiatu dotycząca m.in. rawskiego szpitala. Niedawno jego dzierżawę przejęło Centrum Dializa Sp. z o.o., a nowy operator swą działalność rozpoczął od wręczania wypowiedzeń. Pracę straciły już 24 osoby, w większości pielęgniarki, a docelowo zwolnionych zostać ma 50 pracowników. Zwolnień nie poprzedziła próba podjęcia dialogu.

Jedną z pierwszych osób, które zmuszone zostały do odejścia, była przewodnicząca zakładowej komisji związkowej “Solidarności”, przy zwolnieniu której nie dochowano należytych procedur, obowiązujących przy rozwiązywaniu umowy o pracę. Zaistniała sytuacja jest atakiem, mającym złamać opór pracowników i ich zastraszyć.

Nie godzimy się na takie przedmiotowe traktowanie ludzi, nie zgadzamy się z atakami wymierzonymi w związki zawodowe. Przede wszystkim zaś nie pozwolimy, by pogoń za zyskiem przesłoniła cel opieki zdrowotnej – podkreśla Michał Rachalewski członek zarządu Łódzkiego Okręgu Partii RAZEM.

Pielęgniarki rawskiego szpitala zwracają uwagę na fatalną organizację pracy i zaopatrzenie ich placówki. Brakuje podstawowego wyposażenia medycznego, niezbędnego w ich pracy, jak chociażby rękawiczki czy bandaże. Pacjenci często zmuszeni są kupować leki na własną rękę. Przyrządy medyczne, by je zdezynfekować, wożone są aż do Skierniewic, gdyż rawski szpital nie dysponuje przeznaczoną do tego aparaturą. Ponadto zmniejszona obsada pielęgniarska stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia pacjentów, ponieważ niedostateczna liczba personelu zmuszona jest wypełniać dodatkowe obowiązki.

W związku z licznymi zastrzeżeniami wobec dzierżawcy szpitala, w trakcie sesji głos zabrał Mateusz Mirys z Zarządu Krajowego partii, apelując do starosty, by zaczął wywiązywać się ze spoczywających na nim obowiązków i przedstawił plan działań mających zmierzać do uzdrowienia sytuacji wokół szpitala.

RAZEM będzie się bacznie przyglądać kolejnym poczynaniom samorządu oraz firmy Centrum Dializa Sp. z o. o. i odpowiednio reagować.

Służba zdrowia to nie biznes!

Continue reading →