Wniosek o ponowne rozpatrzenie konsultacji ws. Orientarium

Przedstawiciele okręgu łódzkiego Partii Razem złożyli w Urzędzie Miasta pismo, w którym zwracamy się o ponowne rozpatrzenie wniosku o przeprowadzenie konsultacji społecznych odnośnie budowy Orientarium. Wiceprezydent Krzysztof Piątkowski odmawiając ich zorganizowania stwierdził, iż jest już na to za późno, skoro wyłoniono wykonawcę inwestycji.

Pośpiech i niestaranność decydentów w przeprowadzaniu procedury przetargowej doprowadził w ostatnich dniach do jego unieważnienia. Odpowiedzialność za te niedociągnięcia ponosi prezes Jaksa, który najpierw nie dopilnował, by „niezależny ekspert” był nim rzeczywiście, a później przez miesiąc nie podzielił się z opinią publiczną wiedzą o konflikcie interesów jednej z osób zasiadających w komisji przetargowej.

Raz jeszcze apelujemy do prezydent Hanny Zdanowskiej o rozwagę w wydawaniu publicznych pieniędzy na inwestycję, której realizacja wzbudza liczne zastrzeżenia co do celowości jej powstania w takim kształcie. Co więcej, jej zwrócenie się pozostaje niepewne w perspektywie przyjętej przez miasto, a ponadto istnieją liczne wątpliwości ekologiczne. Mieszkańcy Łodzi wciąż czekają na odpowiedzi w tych kwestiach. Konsultacje społeczne mogłyby odpowiedzieć przynajmniej na część z nich.

Continue reading →

Orientarium w konsultacjach społecznych – zbieramy podpisy!

13782291_278550429170403_1492932500774275479_nŁódzki okręg Partii RAZEM rozpoczął zbiórkę podpisów pod wnioskiem o przeprowadzenie przez Urząd Miasta Łodzi konsultacji społecznych w sprawie planów budowy Orientarium na terenie ogrodu zoologicznego.

Lista poparcia wniosku zostanie złożona do urzędu po zebraniu wymaganej liczby 200 podpisów mieszkańców i mieszkanek Łodzi.

Jeżeli również uważasz, że takie konsultacje powinny mieć miejsce, przyjdź do klubokawiarni Niebostan (Piotrkowska 17, w głębi podwórka po schodach) i podpisz nasz wniosek.

Urząd Miasta ogłosił plany przebudowy łódzkiego ZOO, według których ogromną jego część ma zająć nowy kompleks wystawienniczo-hodowlany: Orientarium. Bez wątpienia tak duża i kosztowna inwestycja powinna być dobrze przemyślana i zaplanowana. Co więcej, jej docelowi beneficjenci, czyli mieszkańcy miasta, powinni zostać szczegółowo poinformowani o założeniach i potencjalnych skutkach inwestycji oraz powinni móc wysłuchać opinii ekspertów i wyrazić swoje opinie i uwagi.

Remont łódzkiego ZOO nie jest pomysłem nowym. Kilka lat temu propozycja jego poszerzenia o działkę po drugiej stronie ulicy Konstantynowskiej okazała się niemożliwa do zrealizowania ze względu na występowanie gatunków chronionych na terenie zaplanowanej rozbudowy. Wniosek z tych planów pozwala nam wątpić, czy obecna lokalizacja łódzkiego ogrodu zoologicznego pozwala na jego dalszy rozwój. (…)

Zachęcamy do zapoznania się z jego pełną treścią TUTAJ. Dokument jest również dostępny do wglądu w klubokawiarni Niebostan.

Continue reading →

RAZEM przeciwko planom budowy orientarium na terenie ZOO!

Partia RAZEM uważa, że projekt stworzenia Orientarium na terenie łódzkiego ZOO nie jest dobrym rozwiązaniem, nie tylko dla ogrodu zoologicznego, ale także dla: Parku im. J. Piłsudskiego, zlokalizowanego na jego terenie rezerwatu przyrody Polesie Konstantynowskie, jak i Ogrodu Botanicznego. Będzie to kolejna – po rozbudowie Aquaparku Fala i Atlas Areny – zbyt duża i zbyt droga inwestycja, która przyczyni się do degradowania naszego przyrodniczego dziedzictwa.

O pomyśle ulokowania Orientarium na obszarze ZOO negatywnie wypowiedzieli się również łódzcy urbaniści i inżynierowie ogrodnictwa. Poniżej publikujemy w całości list otwarty Zarządu Oddziału Łódzkiego Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa do Prezydent Łodzi:

List otwarty
Zarządu Oddziału Łódzkiego Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa
do Prezydent Łodzi Hanny Zdanowskiej

Zwracamy się do Pani w sprawie orientarium, którego budowa w naszym mieście będzie faktem niewątpliwie pozytywnym. Jednak jego lokalizację na terenach istniejącego zoo uznajemy za szkodliwą zarówno dla Ogrodu, jak dla środowiska przyrodniczego na obszarach otaczających: rezerwatu, Parku im. J. Piłsudskiego, jak i Ogrodu Botanicznego.
Nasze obawy powoduje informacja prasowa, mówiąca, że po sporządzeniu projektu budowlanego okaże się, co trzeba będzie wykonać pod inwestycję. Przydzielono już środki finansowe na prace przygotowawcze do realizacji wielkokubaturowego obiektu hodowlano-wystawienniczego.

Nie mamy informacji, czy wykonano jakiekolwiek studium możliwości realizacji takiego zamierzenia na terenie istniejącego zoo – opracowania oceniającego następstwa przyrodnicze tej inwestycji.

Znakomita większość inwestycji wymaga w Polsce wykonania studium wpływu na środowisko, bez tego nie można wybudować nawet większej szopy na “neutralnym” terenie – czy orientarium w tak drażliwej lokalizacji tego nie wymaga?

Naszym zdaniem następstwa lokalizacji orientarium w maleńkim ogrodzie zoologicznym będą wielkie i nieodwracalne:

1. Zmiana stosunków wodnych w obiekcie i na znacznym obszarze otaczającym.
    Budowa zbiornika podziemnego o głębokości 6 m (głębokość wykopu pod czaszę i odwodnienie to wykop o głębokości prawie trzech kondygnacji mieszkalnych!) spowoduje radykalne i trwałe zmiany układu wodnego w gruncie nie tylko wokół wykopu, lecz w rezerwacie, parku i Ogrodzie Botanicznym. Bezpośrednie otoczenie wykopu to drzewostany stare (także pozostałość puszczy łódzkiej) o żadnych właściwościach adaptacyjnych, poniosą więc nie do określenia dzisiaj straty.
  1. Likwidacja drzew.
    • lokalizacja projektowanych obiektów spowoduje oczywiście wycinkę, tylko z tego powodu prawie 2 ha będą oczyszczone z drzew i krzewów;
    • poza usunięciem drzew pod obiekty ta ogromna inwestycja będzie wymagała usunięcia drzew z terenów związanych z obsługą budowy, choćby wywozu ogromnej kubatury ziemi oraz dowozu materiałów budowlanych;
    • dodatkowe drzewa będą usunięte dla celów budowy licznych przyłączy mediów.
  2. Inwazja motoryzacyjna na park (będący jednak pod ochroną konserwatorską).

Z komunikatu prasowego dowiadujemy się, że porównywalne z łódzkim orientarium wrocławskie afrykarium odwiedzają 2 mln osób w ciągu roku. Łatwo zatem policzyć potrzeby parkingowe zwiedzających łódzkie orientarium. Miasto nie bierze tego faktu pod uwagę lub nie publikuje odnośnych informacji. My natomiast wiemy, że wokół istniejącego zoo nie ma terenu, gdzie bez jego kompletnej dewastacji i znowu – usunięcia zieleni – można by zbudować parkingi zgodnie z potrzebami obiektu.

Metoda budowy orientarium oparta na zasadzie “zaprojektuj, wybuduj, sfinansuj” powoduje przekonanie, że obiekt będzie realizowany na zasadzie “pieniądz rządzi”, ponieważ nieuwzględnienie konieczności ochrony walorów przyrodniczych terenu już w fazie przedprojektowej budzi nasze najgorsze obawy.

Stowarzyszenie nasze zrzesza ludzi związanych z szeroko rozumianym ogrodnictwem i kształtowaniem krajobrazu. My wszyscy sprzeciwiamy się bezceremonialnej dewastacji środowiska przyrodniczego naszego miasta.

Tematem tym zajęła się również gazeta “Miasto Ł”. Zachęcamy do przeczytania tekstu, który ukazał się w majowym numerze:

Dlaczego Orientarium to nie jest dobry pomysł dla ZOO