Łódź przeciw faszyzmowi!

11 sierpnia wzięliśmy udział w demonstracji antyfaszystowskiej, organizowanej w reakcji na wiadomość o przyjeździe do Łodzi Jacka Międlara, byłego księdza, zwanego “kapelanem narodowców”, znanego z przemówień i kazań o treści antysemickiej i rasistowskiej. W wydarzenie zaangażowały się wszystkie lokalne organizacje obywatelskie, partie polityczne od lewej strony sceny politycznej do centrum, aktywistki i aktywiści oraz wiele mieszkanek i mieszkańców miasta.

Wśród organizacji znalazły się: Łódzka Arka Demokracji, Koalicja „Tak”, Obywatele RP, KOD, Łódzkie Dziewuchy Dziewuchom, Razem, Nowoczesna, Platforma Obywatelska, SLD, Zieloni, Czerwone Szeregi, Klub Pozytywnej Wyobraźni, Grupa Wolnych – Łódź, Polska Partia Socjalistyczna Łódź, Klub Krytyki Politycznej, Liga Muzułmańska w Rzeczpospolitej Polskiej, środowiska antyfaszystowskie oraz studenckie.

Podczas demonstracji głos w imieniu okręgu łódzkiego Razem zabrała Martyna Urbańczyk, członkini zarządu (całość wystąpień w linku poniżej).

Dzięki zaangażowaniu i nagłośnieniu sprzeciwu, podobnie jak kilka dni wcześniej we Wrocławiu, udało się doprowadzić do odwołania wydarzenia. To nasz wspólny sukces!

Posłuchaj wystąpień przedstawicielek i przedstawicieli łódzkich organizacji

Relacja z demonstracji w Gazecie Wyborczej

Sprawdź również