Razem przeciwko drastycznym bannerom pod szpitalami

37867911_649909935367782_5971723825438523392_oNasze miasto powinno być wolne od barbarzyńskich zdjęć rozerwanych ludzkich płodów!

Działalność tak zwanych “pro-life’owców” w skandaliczny sposób narusza wszelkie przyjęte standardy etyczne i estetyczne. Z tym trzeba walczyć! Jak pokazuje przypadek Razem Opolskie, ta walka ma sens a osoby odpowiedzialne za szafowanie barbarzyńskimi fotografiami nie mogą się czuć bezkarni. Opolski sąd ukarał działaczy “Fundacji Pro – prawo do życia” za wystawianie gorszących bannerów w mieście.

Czas na Łódź! Nasz rzecznik – Michał Rachalewski złożył zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia z art. 51 i art 141 kodeksu wykroczeń tj. wywołanie zgorszenia w miejscu publicznym i umieszczanie w miejscu publicznym nieprzyzwoitego napisu lub rysunku. Dlaczego? W minioną sobotę, 21.07.2018 przed szpitalem ginekologicznym im. Madurowicza w Łodzi “Fundacja Pro – prawo do życia” straszyła pacjentki zdjęciami rozerwanych płodów co pogłębia traumę kobiet, które przeszły przez poronienie bądź były w zagrożonej ciąży. Łódzka przestrzeń publiczna zasługuje na to by być wolną od drastycznych obrazów. Szpital to miejsce ratowania ludzkiego życia. Brutalne treści nie powinny się tam znajdować.

Ty też możesz zgłosić podobne zawiadomienie! Wzory pism znajdziesz na stronie internetowej zdalaodszpitala.pl prowadzonej przez Razem w ramach kampanii Szantaż z dala od szpitala.

O naszej akcji pisali:

Gazeta Wyborcza Łódź