Rewolucja 1905 – Obchody 113. rocznicy Powstania Łódzkiego

35239585_1692943154155247_3562840719682961408_n Zapraszamy na obchody 113. rocznicy Powstania Łódzkiego, które odbędą się 23 czerwca pod hasłem „1905. Człowiek niepodległy”. Wydarzenie poświęcone jest tematowi odrodzenia walk niepodległościowych w latach 1905-1907. Opowie też o zmaganiach społecznych robotników i robotnic, kształtowaniu się niezależnego ruchu kobiecego, spółdzielczego czy związków zawodowych.

Start: 23 czerwca, sobota, godzina 14.00 na ul. Piotrkowskiej 106 przy pasażu Schillera.

Obchody będą miały charakter przemarszu artystycznego, który zrealizuje alternatywny Teatr CHOREA. Przemarsz i spektakl odbędą się na ulicy Piotrkowskiej, gdzie w roku 1905 robotnicy walczyli z wojskiem na barykadach. Teatrowi towarzyszyć będą Krakowski Chór Rewolucyjny i Warszawski Chór Rewolucyjny “Warszawianka”. Po marszu odbędzie się tradycyjne afterparty w klubie Żarty Żartami.

W tym roku w ramach projektu „1905. Człowiek niepodległy” zostanie także zrealizowany album muzyczny zawierający współczesne interpretacje pieśni rewolucyjnych z lat 1905-1907 oraz kompozycje autorskie w oparciu o wiersze i prozę Rewolucji 1905 r., m.in. “Kwiaty Polskie” Juliana Tuwima, teksty Stefana Żeromskiego, Zofii Nałkowskiej czy Andrzeja Struga.

Klip promocyjny: https://www.youtube.com/watch?v=O9epAztwHJc
Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/607533012971922/

Organizatorzy: Klub Krytyki Politycznej w Łodzi i grupa historyczna „Łodzianka”.

• Wydarzenie jest objęte patronatem honorowym Prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej
  • Wydarzenie „1905. Człowiek niepodległy” dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu „Patriotyzm Jutra”
  • Spektakl teatralny finansowany jest ze środków Łódzkiego Centrum Wydarzeń w ramach programu „Kultugranty”.

Patronaty/Matronaty:
Histmag.org, Le Monde Diplomatique – edycja polska, obywatel, Plaster Łódzki, Radio TOK FM, Łódzkie Dziewuchy Dziewuchom, Miasto Ł – Łódzka Gazeta Społeczna.

Czym była Rewolucja 1905 roku?

To jedno z ważniejszych wydarzeń w historii Łodzi. Był to masowy zryw społeczny i narodowy, w którym wzięło udział dziesiątki tysięcy mieszkańców i mieszkanek naszego miasta. Walczono o zmiany polityczne, takie jak ustanowienie republiki demokratycznej, wolność słowa i wyznania czy zaprzestanie rusyfikacji. Demonstrowano i strajkowano domagając się także godnych warunków pracy i życia.

Żądania ekonomiczne zakładały m.in. skrócenie dnia pracy do 8 godzin, ubezpieczenie pracowników na wypadek starości, nieszczęśliwych wypadków czy śmierci. Domagano się możliwości zrzeszania w związkach zawodowych, prawa do dwutygodniowego urlopu i bezpłatnych szkół początkowych dla dzieci.

Najważniejszym dla Łodzi wydarzeniem doby rewolucji jest z Powstanie Łódzkie, trwające od 22 do 24 czerwca. Wówczas sponiewierane masy ludności spontanicznie rzuciły się do walki z caratem – z wojskiem i policją. W mieście powstało ponad sto barykad. Dzielnie stawiano opór wrogowi, mimo jego znacznej przewagi liczebnej i technicznej. Walczono o wolność i godność.