Pracujmy krócej! – zbiórka podpisów pod projektem ustawy

7g-logoZ dniem 7 maja komitet “Pracujmy krócej”, którego częścią jest Partia Razem, rozpoczyna zbiórkę podpisów pod projektem skrócenia czasu pracy do 35 godzin w tygodniu.

Wychodząc naprzeciw palącej potrzebie społecznej – ulżeniu przepracowanym i przemęczonym pracownicom i pracownikom w Polsce – proponujemy zmniejszenie ogólnego wymiaru czasu pracy z 40 do 35 godzin w tygodniu. Aby projekt był procedowany przez Sejm, komitet musi zebrać 100 tysięcy podpisów pod proponowaną ustawą, dlatego zachęcamy wszystkich do włączenia się w zbiórkę.

Według badań OECD z 2015 roku pod względem liczby przepracowanych godzin (1963 godziny rocznie) zajmujemy drugie miejsce w całej Unii Europejskiej, a piąte na świecie. Raport Ipsos Global wskazuje Polskę jako jedenasty najbardziej zapracowany kraj świata. W tych samych badaniach za rok 2016 liczba przepracowanych godzin rocznie spadła do 1928, co wciąż daje Polsce drugie miejsce za Grecją.

Krótszy tydzień pracy to nie tylko więcej czasu dla siebie, rodziny i przyjaciół, lecz większa wydajność pracowników i pracownic. Badania wskazują, że dzięki skróceniu czasu pracy jesteśmy bardziej wypoczęci i rzadziej chorujemy. Pięć dodatkowych wolnych godzin można też poświęcić na niezliczone prace domowe, a później – odpocząć!

Zbiórka trwa do 25 lipca.

Do pobrania:

Projekt ustawy o ustanowieniu 35-godzinnego tygodnia pracy (PDF)

karta do zbierania podpisów – 35 godzin pracy (PDF)

Sprawdź również