Apel do Radnych Rady Miejskiej w Łodzi ws. Orientarium

Zwracamy się do radnych naszego miasta z apelem o zorganizowanie konsultacji społecznych w sprawie projektu remontu i przebudowy Miejskiego Ogrodu Zoologicznego, który w obecnej formie uważamy za nieprzemyślany.

Dostrzegamy potrzebę inwestycji w łódzkie ZOO, którego stan techniczny od lat pozostawia wiele do życzenia. Jednocześnie niepokoi nas niespójność deklaracji składanych przez urzędników w związku z projektem Orientarium, brak informacji o jego realnych kosztach i brak dialogu – nasz wniosek o przeprowadzenie konsultacji społecznych, podpisany przez ponad 200 osób, został odrzucony, a urzędnicy nie podjęli tematu z własnej inicjatywy.

Uważamy, że mieszkańcy i mieszkanki Łodzi oraz województwa powinni zostać poinformowani o założeniach i potencjalnych konsekwencjach tego projektu, a także móc wyrazić swoje opinie i uwagi. W trakcie zbiórki podpisów przeprowadzonej latem ubiegłego roku wielokrotnie słyszeliśmy, że ludzie nie mają żadnych informacji o szczegółach inwestycji. Zazwyczaj kojarzyli tylko kolorowe obrazki z wizualizacji promowanych w mediach przez Panią Prezydent oraz podległych jej urzędników.

Już teraz wiadomo, że koszt planowanej inwestycji może poważnie obciążyć budżet miasta na wiele lat – najpierw koszt budowy, a następnie koszty utrzymania (inwestycja nie będzie się zwracać od samego początku, jak chcieliby tego entuzjaści projektu). Na początku lipca ubiegłego roku dowiedzieliśmy się, że będzie finansowana z emisji obligacji do kwoty 323 mln 600 tys. zł. Ceny biletów do Orientarium po planowanej podwyżce mogą być poważną przeszkodą dla przeciętnej łódzkiej rodziny, która wraz z dziećmi będzie chciała odwiedzić tę atrakcję.

Inwestycja stanowi również poważne zagrożenie dla ekosystemu Parku im. Marsz. Józefa Piłsudskiego, Ogrodu Botanicznego, a także jednego z najstarszych rezerwatów leśnych w Polsce – Polesia Konstantynowskiego – który jest obiektem chronionym. Koszty środowiskowe budowy Orientarium są niestety tylko szacunkowe, ale z opinii ekspertów (m.in. inżynierów ogrodnictwa) jasno wynika, że to zagrożenie jest jak najbardziej realne.

Ponadto projektowi towarzyszy odwieczny problem w Łodzi – znalezienia miejsc parkingowych dla gości, których przybycie przewidują plany projektu. Już teraz, w sezonie wiosenno-letnim, parkingi przy ZOO i Ogrodzie Botanicznym okazują się niewystarczające dla licznie odwiedzających to miejsce łodzian i łodzianek. Czy pod budowę parkingów wycięte zostaną kolejne dziesiątki drzew?

Brak możliwości powiększenia terenu zajmowanego przez zoo  każe wątpić, czy obecna lokalizacja łódzkiego ogrodu zoologicznego umożliwia jego dalszy rozwój.

Konieczne jest wysłuchanie opinii łódzkich ekspertów: inżynierów ogrodnictwa i urbanistów, którzy w otwartych listach do Pani Prezydent wskazywali na szereg zagrożeń dla środowiska czy układu komunikacyjnego okolicy.

Sprawdź również