Pikieta ws. konwencji antyprzemocowej

17 grudnia br. byliśmy wspólnie z Inicjatywą Polską, Łódzkimi Dziewuchami Dziewuchom, Partią Zieloni oraz Inicjatywą Feministyczna na pikiecie pod łódzką siedzibą PiS. Jesteśmy zdania, że obecna władza przekroczyła już wszelkie demokratyczne standardy, uchwalając ustawy na zamkniętym dla opozycji posiedzeniu, odbierając wolność mediom, wolność zgromadzeń publicznych czy planując wypowiedzenie konwencji antyprzemocowej.

Podczas pikiety głos zabrał także Mateusz Mirys z Zarządu Krajowego Razem:

PiS zakpił wczoraj z demokracji. Pogwałcono jedną z najważniejszych zasad demokracji parlamentarnej – jawność obrad Sejmu. Jeśli nie wiemy, czy budżet został przegłosowany legalnie, to nie wiemy, co z wypłatami dla pracowników budżetówki, co z wypłatami emerytur i zabezpieczeń socjalnych. PiS funduje Polakom i Polkom święta w lęku i niepewności co do tego, jak będzie wyglądać nasz kraj

Dziękujemy wszystkim za udział w pikiecie!