Wniosek o ponowne rozpatrzenie konsultacji ws. Orientarium

Przedstawiciele okręgu łódzkiego Partii Razem złożyli w Urzędzie Miasta pismo, w którym zwracamy się o ponowne rozpatrzenie wniosku o przeprowadzenie konsultacji społecznych odnośnie budowy Orientarium. Wiceprezydent Krzysztof Piątkowski odmawiając ich zorganizowania stwierdził, iż jest już na to za późno, skoro wyłoniono wykonawcę inwestycji.

Pośpiech i niestaranność decydentów w przeprowadzaniu procedury przetargowej doprowadził w ostatnich dniach do jego unieważnienia. Odpowiedzialność za te niedociągnięcia ponosi prezes Jaksa, który najpierw nie dopilnował, by „niezależny ekspert” był nim rzeczywiście, a później przez miesiąc nie podzielił się z opinią publiczną wiedzą o konflikcie interesów jednej z osób zasiadających w komisji przetargowej.

Raz jeszcze apelujemy do prezydent Hanny Zdanowskiej o rozwagę w wydawaniu publicznych pieniędzy na inwestycję, której realizacja wzbudza liczne zastrzeżenia co do celowości jej powstania w takim kształcie. Co więcej, jej zwrócenie się pozostaje niepewne w perspektywie przyjętej przez miasto, a ponadto istnieją liczne wątpliwości ekologiczne. Mieszkańcy Łodzi wciąż czekają na odpowiedzi w tych kwestiach. Konsultacje społeczne mogłyby odpowiedzieć przynajmniej na część z nich.