#CzarnyProtest w Łodzi – nie dla barbarzyńskiej ustawy!

Ubierz się na czarno i przyjdź na pasaż Schillera w niedzielę, 25.09 o godz. 12.00. Zaprotestujmy razem przeciw barbarzyńskiej ustawie, odzierającej kobiety z godności i bezpieczeństwa!

Są nas tysiące. W ostatnich dniach pokazałyśmy i pokazaliśmy to na ulicach, w pracy, w szkołach, w internecie i pod Sejmem. W niedzielę zbierzemy się, żeby zamanifestować nasz sprzeciw w Łodzi.

W piątek posłowie zagłosowali, by okrutny projekt ustawy, zgodnie z którym kobiety mają być wtrącane do więzienia za przerwanie ciąży został skierowany do prac w komisjach.

To okrutne i nieludzkie prawo będzie zagrażało każdej z nas. Nie chcemy żyć w kraju, w którym przy łóżku ciężarnej kobiety czuwa policjant i prokurator, gdzie każde poronienie kończy się śledztwem, gdzie zgwałcone dziewczynki zmuszane są do rodzenia dzieci swoich gwałcicieli.

W niedzielę ubierzmy się na czarno. Każda z nas może symbolicznie zamanifestować sprzeciw – w domu, w pracy, na spacerze, w szkole, w internecie. Pokażmy, że nie godzimy się na odbieranie nam prawa do zdrowia, do bezpieczeństwa, do godności i szacunku. Pokażmy naszą siłę, nasz sprzeciw, naszą solidarność. Zrób sobie zdjęcie, dodaj do wydarzenia albo wrzuć do siebie na profil z hasztagiem #CzarnyProtest.

Nie zgadzajmy się na życie w strachu, na cierpienie i lęk. Nie zgadzajmy się na tortury zamiast opieki, zastraszanie zamiast wsparcia. Na odbieranie nam głosu, na decydowanie o nas wbrew naszym sumieniom. Dołącz do Czarnego Protestu. Nie chcą nas słuchać, niech nas zobaczą!

Dołącz do wydarzenia na Facebooku!