Pikieta przeciwko spółce Centrum Dializa

19 sierpnia br. przedstawiciele i przedstawicielki łódzkiego okręgu Partii RAZEM wzięli udział w pikiecie pod szpitalem w Rawie Mazowieckiej przeciwko spółce Centrum Dializa sp. z o.o., która jest jego zarządcą. Haniebna historia działań tej firmy ciągnie się od Pszczyny i Białogardu aż do Rawy Mazowieckiej. Wszędzie scenariusz jest podobny – szpital jest oddawany  w ręce spółki lub jej wydzierżawiany. Następnie zaczynają się masowe zwolnienia, drastyczny spadek jakości usług, łamanie prawa pracy i przede wszystkim zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów.

Uważamy, że szpitale nie są folwarkiem, na którym można nabijać kieszenie nie licząc się ze zdrowiem pacjentów i prawami pracowników. W XXI wieku zasługujemy na opiekę zdrowotną z prawdziwego zdarzenia. Nie godzimy się na szpitale z tektury, będące miejscem wyzysku personelu i oszczędności na pacjentach. Placówki służby zdrowia nie mogą być tylko kolejną maszynką do mnożenia zysków prywatnych firm.

Służba zdrowia jest dla wszystkich – najpierw ludzie, potem zyski!