Orientarium w konsultacjach społecznych – zbieramy podpisy!

13782291_278550429170403_1492932500774275479_nŁódzki okręg Partii RAZEM rozpoczął zbiórkę podpisów pod wnioskiem o przeprowadzenie przez Urząd Miasta Łodzi konsultacji społecznych w sprawie planów budowy Orientarium na terenie ogrodu zoologicznego.

Lista poparcia wniosku zostanie złożona do urzędu po zebraniu wymaganej liczby 200 podpisów mieszkańców i mieszkanek Łodzi.

Jeżeli również uważasz, że takie konsultacje powinny mieć miejsce, przyjdź do klubokawiarni Niebostan (Piotrkowska 17, w głębi podwórka po schodach) i podpisz nasz wniosek.

Urząd Miasta ogłosił plany przebudowy łódzkiego ZOO, według których ogromną jego część ma zająć nowy kompleks wystawienniczo-hodowlany: Orientarium. Bez wątpienia tak duża i kosztowna inwestycja powinna być dobrze przemyślana i zaplanowana. Co więcej, jej docelowi beneficjenci, czyli mieszkańcy miasta, powinni zostać szczegółowo poinformowani o założeniach i potencjalnych skutkach inwestycji oraz powinni móc wysłuchać opinii ekspertów i wyrazić swoje opinie i uwagi.

Remont łódzkiego ZOO nie jest pomysłem nowym. Kilka lat temu propozycja jego poszerzenia o działkę po drugiej stronie ulicy Konstantynowskiej okazała się niemożliwa do zrealizowania ze względu na występowanie gatunków chronionych na terenie zaplanowanej rozbudowy. Wniosek z tych planów pozwala nam wątpić, czy obecna lokalizacja łódzkiego ogrodu zoologicznego pozwala na jego dalszy rozwój. (…)

Zachęcamy do zapoznania się z jego pełną treścią TUTAJ. Dokument jest również dostępny do wglądu w klubokawiarni Niebostan.