Pikieta w obronie pielęgniarek z Rawy Mazowieckiej

23 czerwca członkowie Łódzkiego Okręgu Partii RAZEM wraz mieszkańcami Rawy Mazowieckiej pikietowali przed siedzibą miejscowego Starostwa Powiatowego, gdzie odbywała się sesja Rady Powiatu dotycząca m.in. rawskiego szpitala. Niedawno jego dzierżawę przejęło Centrum Dializa Sp. z o.o., a nowy operator swą działalność rozpoczął od wręczania wypowiedzeń. Pracę straciły już 24 osoby, w większości pielęgniarki, a docelowo zwolnionych zostać ma 50 pracowników. Zwolnień nie poprzedziła próba podjęcia dialogu.

Jedną z pierwszych osób, które zmuszone zostały do odejścia, była przewodnicząca zakładowej komisji związkowej “Solidarności”, przy zwolnieniu której nie dochowano należytych procedur, obowiązujących przy rozwiązywaniu umowy o pracę. Zaistniała sytuacja jest atakiem, mającym złamać opór pracowników i ich zastraszyć.

Nie godzimy się na takie przedmiotowe traktowanie ludzi, nie zgadzamy się z atakami wymierzonymi w związki zawodowe. Przede wszystkim zaś nie pozwolimy, by pogoń za zyskiem przesłoniła cel opieki zdrowotnej – podkreśla Michał Rachalewski członek zarządu Łódzkiego Okręgu Partii RAZEM.

Pielęgniarki rawskiego szpitala zwracają uwagę na fatalną organizację pracy i zaopatrzenie ich placówki. Brakuje podstawowego wyposażenia medycznego, niezbędnego w ich pracy, jak chociażby rękawiczki czy bandaże. Pacjenci często zmuszeni są kupować leki na własną rękę. Przyrządy medyczne, by je zdezynfekować, wożone są aż do Skierniewic, gdyż rawski szpital nie dysponuje przeznaczoną do tego aparaturą. Ponadto zmniejszona obsada pielęgniarska stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia pacjentów, ponieważ niedostateczna liczba personelu zmuszona jest wypełniać dodatkowe obowiązki.

W związku z licznymi zastrzeżeniami wobec dzierżawcy szpitala, w trakcie sesji głos zabrał Mateusz Mirys z Zarządu Krajowego partii, apelując do starosty, by zaczął wywiązywać się ze spoczywających na nim obowiązków i przedstawił plan działań mających zmierzać do uzdrowienia sytuacji wokół szpitala.

RAZEM będzie się bacznie przyglądać kolejnym poczynaniom samorządu oraz firmy Centrum Dializa Sp. z o. o. i odpowiednio reagować.

Służba zdrowia to nie biznes!