Obchody Rewolucji 1905 r.

18 czerwca kolejny raz ulicami Łodzi przeszedł marsz upamiętniający wydarzenia Rewolucji 1905 – 1907 roku. Członkinie, członkowie, sympatyczki i sympatycy partii RAZEM licznie wzięli udział w tegorocznych obchodach. Uczestnicy nieśli sztandary z hasłami rewolucyjnymi, śpiewali pieśni z Krakowskim Chórem Rewolucyjnym i Warszawskim Chórem Rewolucyjnym “Warszawianka”. Obejrzeli również występy Teatru CHOREA.

– Mieliśmy okazję przypomnieć hasła dzielnych robotnic i robotników naszego miasta. Wiele z wolności i praw, które były marzeniem w 1905 r., nadal pozostają zagrożone i musimy o nie walczyć niosąc transparenty, organizując pikiety i strajki, przypominać samym sobie jak wielka siła drzemie w zorganizowanym ruchu pracownic i pracowników, bez względu na narodowość czy wyznanie. Pamiętajmy, jak wielka była to siła, która rzuciła wyzwanie caratowi – relacjonuje Adam Pawłowski.

Okręg Łódzki Partii RAZEM dziękuje Klubowi Krytyki Politycznej w Łodzi za zorganizowanie tego niezwykle ważnego dla pamięci historycznej naszego miasta wydarzenia.