Wolność, równość, lewactwo – debata z udziałem przedstawicielki Razem

23 maja br. klubokawiarnia 6. Dzielnica gościła spotkanie pod tytułem „Wolność, równość, lewactwo”, dotyczące kondycji lewicy w Polsce. Uczestnikami wydarzenia, zorganizowanego przez magazyn Liberté! w formie debaty, byli przedstawiciele środowisk lewicowych w tym m.in. Katarzyna Paprota, członkini Komitetu Równościowego partii Razem, która opowiadała o naszej wizji lewicowej polityki. W spotkaniu udział wzięli również Michał Gauza z Klubu Krytyki Politycznej w Łodzi, dr Mikołaj Mirowski, historyk oraz wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela z SLD.

Mimo różnicy zdań, uczestnicy byli zgodni, że konieczna jest walka o pamięć historyczną polskiej tradycji lewicowej. Niezbędne jest przypomnienie sylwetek bohaterów, którzy swoją walką i oporem wobec niesprawiedliwości wielokrotnie przyczyniali się do obrony lub odbudowy Polski.

Lewica musi też wyciągnąć pomocną dłoń w kierunku szeroko pojętej grupy wykluczonych. Jeśli chcemy żyć w przyjaznym społeczeństwie, to musi znaleźć się w nim miejsce dla wszystkich, bez względu na to, czy zostali z niego wypchnięci przez biedę, płeć, wiarę, orientację seksualną, pochodzenie społeczne, wykształcenie, miejsce urodzenia czy kolor skóry. Natomiast przyszłość Partii RAZEM jako formacji politycznej jest zależna przede wszystkim od wiarygodności i skuteczności.

W ostatnim czasie Łódzkiemu Okręgowi Partii RAZEM udało się pokazać, że możliwa jest obrona praw pracowniczych, jeśli tylko podejmowane działania będą zorganizowane i angażujące opinię publiczną – tak jak udało się wymóc na Uniwersytecie Łódzkim zmiany zasad organizowania przetargów dotyczących ochroniarzy.

Partia RAZEM będzie domagać się realizacji naszych praw, będzie wspólnie bronić naszych wolności. Razem możemy sprawić, by inna polityka stała się faktem!