Demonstracja przeciw zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej – podsumowanie

Partia RAZEM wraz łodziankami i łodzianami protestowała przed Urzędem Wojewódzkim przeciwko radykalnemu zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej. Ustawy, która chce zmusić kobiety do rodzenia dzieci gwałcicieli i chce je torturować państwowym przymusem do donoszenia zagrażającej życiu kobiety ciąży.

– Radykałowie z ław poselskich i ław kościelnych chcą, pod groźbą kary, narzucić kobietom obowiązek ryzykowania własnym zdrowiem i życiem w imię szowinistycznego przekonania o macierzyństwie. Ignorując głos matek, żon i sióstr chcą podejmować za nie decyzje, z którymi sami nigdy nie będą musieli się zmierzyć – mówi Anna Lidia Błaszczyk, koordynatorka protestu.

Partia RAZEM protestuje przeciwko barbarzyńskiemu prawu, które stawia prawa polskich kobiet w szeregu z najgorszymi przykładami światowego radykalizmu. Wykraczamy daleko poza standardy europejskie, wyprzedzając w fundamentalizmie nawet Iran czy Arabię Saudyjską. Uważamy, że każda decyzja o przerwaniu ciąży to kolejna tragiczna historia kobiety, która stanęła przed niewyobrażalnie trudną decyzją, często będąc bez wsparcia partnera, rodziny czy społeczności. Będziemy walczyć wspólnie z kobietami o opiekę lekarza, a nie prokuratora. O edukację seksualną, a nie turystykę aborcyjną. O godne warunki ciąży, a nie zagrażające zdrowiu podziemie aborcyjne. O godność, szacunek i wsparcie, a nie strach, groźbę i niewolę.

Dziękujemy Wam wszystkim za liczne przybycie!

Razem damy radę przeciwko antykobiecemu barbarzyństwu!

Zachęcamy do zapoznania się z relacjami z naszej demonstracji:

Dziennik Łódzki:

Gazeta Wyborcza: