Ochroniarze na UŁ – konferencja prasowa

W dniu 16 lutego br. Łódzki Okręg Partii RAZEM zorganizował konferencję prasową, na której przedstawione zostały wyniki badania, dotyczącego sytuacji zawodowej pracowników ochrony uniwersyteckich budynków. Nasi członkowie przeprowadzili 50 wywiadów, które wykazały, że Uniwersytet Łódzki, będący uczelnią publiczną, przez zlecanie usług firmom zewnętrznym, przykłada rękę do skandalicznego traktowania ochroniarzy.

W wywiadach 46 z 50 ochroniarzy przyznało, że czują się wyzyskiwani ze względu na skandalicznie niskie płace. Pod koniec 2015 roku ich wynagrodzenie godzinowe wynosiło 4,75 zł brutto, zaś od początku 2016 roku jest to 5,35 zł brutto. Przy średnim czasie pracy wynoszącym 190 godzin w skali miesiąca, ochroniarze zarabiają na rękę między 700 a 800 zł. To pieniądze, które ledwo wystarczają na zapłacenie czynszu i kupno leków.

Pora skończyć z dyktaturą niskich kosztów pracy. Domagamy się, aby Uniwersytet Łódzki wprowadził w swoich przetargach klauzule społeczne i korzystał jedynie z usług firm, które zatrudniają w oparciu o umowę o pracę – mówił podczas konferencji rzecznik prasowy łódzkiego RAZEM Michał Rachalewski.

Sprawdź również