Badamy warunki pracy ochroniarzy na Uniwersytecie Łódzkim

Łódzki Okręg Partii RAZEM przeprowadził badanie dotyczące warunków zatrudnienia ochroniarzy na Uniwersytecie Łódzkim. Skandaliczne wynagrodzenia, umowy śmieciowe i 12- czy 24-godzinne dyżury w pracy to standard zatrudnienia za pośrednictwem firmy ochroniarskiej w uczelni państwowej. Uczelni, która chce szczycić się nowoczesnymi budynkami, innowacyjnością i wynikami naukowymi.

Obojętność uniwersyteckich urzędników i przedstawicieli pracodawcy wobec fatalnych warunków zatrudnienia ochroniarzy każe się zastanawiać, czy istotnie powinniśmy być dumni z modelu zarządzania, w którym w murach nowoczesnych budynków, równających do najlepszych standardów europejskich uczelni, pracują ludzie w warunkach leżących daleko poniżej progu przyzwoitości.

Partia RAZEM będzie w nadchodzącym czasie zgłębiać ten temat i stawać w obronie pracowników, którzy mimo deklaracji walki z umowami śmieciowymi ze strony rządzących, pracując w państwowych budynkach nie mają prawa do gwarantowanego minimum praw pracowniczych.

Zachęcamy do lektury artykułu na temat sytuacji ochroniarzy na UŁ z wypowiedzią naszego członka, Michała Rachalewskiego, w łódzkiej “Gazecie Wyborczej”.